Kiemelt programok 2019

170 éve vívták a győztes isaszegi csatát: Több száz résztvevővel játsszák újra a győztes ütközetet

Immáron 31. alkalommal indul útjára a Tavaszi Emlékhadjátrat, melyben újra játsszák az 1849. április 6-i győztes isaszegi csatát. Az idén szombatra eső évfordulón színes programmal várja az érdeklődőket Isaszeg: korhű egyenruhák, lovas huszárok, puskaropogás és magyar diadal.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő időszaka volt a tavaszi hadjárat, amelyben a magyar seregek fontos győzelmeket arattak az egyre fogyatkozó császári sereg felett. Isaszeg ennek a győzelmi sorozatnak az egyik meghatározó állomása volt, és a Budapest közeli település ebben az évben is méltó módon emlékezik a diadalról.

A 31. alkalommal megrendezett Tavaszi Emlékhadjárat keretén belül 2019. április 6-án, szombaton az isaszegi Szoborhegy alatt családi programok várják az ide érkezőket.

A programsorozat a csata színtér felállítása után 11 órakor kezdődik, kora délután a történelmi pillanatokhoz megfelelő zenekarok játszanak, majd 14 óra 40 perckor indul a hagyományőrző katonai díszfelvonulás a Városházától. A Szoborhegy alatt 15 órától zenés, táncos, lovas színházi előadás lesz látható a Hadak Útja Lovas Sportegyesület és a Csata Táncegyüttes előadásában, majd megkezdődik a katonai díszszemle és csataimitáció több száz lovas, gyalogos és történelmi hagyományőrző részvételével. Az összecsapás érdekessége, hogy a csatát egy szakavatott történész végig kommentálja, így mindenki pontos képet kaphat a 170 éve lezajlott eseményekről.

A három napos programsorozat egy másik kiemelkedő eseménye a pénteki emlékest. A megemlékezés 18 órakor kezdődik a Szabadságtörekvések Emléktemplomában – Református templomban, ahol koszorúzás lesz a Lengyel légió és a történelmi hagyományőrzők részvételével. Ezután fáklyás felvonulás indul a Kőkereszthez, melyet koszorúzás követ, majd közös tánc és mulatság kezdődik.

Isaszeg városa 2019. április 3-6. között családi programsorozattal emlékezik meg a csatáról, így a szervezők a szombati katonai felvonulás és csataimitáció mellett számos programmal várnak minden kedves érdeklődőt.